Registriraj se
Artservis1

Izmenjava
 
 • Logo(1)
 • razlika v ceni ....(3)
 • Dreamweaver vrašanje(7)
 • Delo dobi...(1)
 • Iščemo arhitekturne projektante!(0)
 • Okus 51. beneškega bienala umetnosti (0)
 • Splet 2.0? (0)
 • Reason - Šola z razlogom 5. del (1)
 • Animiran metulj (0)
 • Reason - Šola z razlogom 4. del (0)
 • Taktike & praksa: Seminar novomedijske umetnosti (0)
 • Povabilo k sodelovanju na festivalu HAIP10 (0)
 • Apple iPad: odiseja v vesolju? (0)
 • Game Developers Conference San Francisco 2010 (0)
 • Google Chrome Beta za Mac in Linux ter razširitve (0)

 •      
   
  Intervju z Lindo Bergkvist (aka Enayla) Linda Bergkvist je mlada umetnica, ki s svojimi fantastičnimi slikami nezemeljske motivike, že dlje časa vzbuja občudovanje potrjenih in nepotrjenih umetnikov.
  Avtor/ica: lee
  Ogledov: 2874
  Komentarji: 6
  Priljubljene: 0
     
  Znalci > Intervjuji > Intervju z Lindo Bergkvist (aka Enayla)
     
  inda Bergkvist je mlada umetnica, ki s svojimi fantastičnimi slikami nezemeljske motivike, že dlje časa vzbuja občudovanje potrjenih in nepotrjenih umetnikov, ki se zbirajo na Sijun forumih, kjer je Linda bolje poznana pod imenom Enayla. Enayla je rojena na Švedskem.

  Risati/slikati je zacela zelo zgodaj: "Kot otrok sem risala princese in konje s šestimi nogami (takrat še nisem znala ne vem kako dobro šteti). Izmišljevala sem si fantazijske zgodbe, ki sem jih pripovedovala prijateljem, kasneje pa sem jih tudi zapisovala in jih dajala brati učiteljem. Predvidevam, da je bilo edino logično, da sem začela z igranjem FTP iger, z enajstimi leti, zatem pa še z risanjem fantazijskih likov.

  Ko ustvarja novo sliko, začne s praznim platnom (Canvasom) v Photoshopu, brez predhodnega skeniranja skic, uporablja Wacomovo grafično tablico: Intuos A5 in Intuos pisalo občutljivo na pritisk. Verjame, da ji neposredno risanje v Photoshopu daje polno kontrolo nad barvami in detajli.

  V Photoshopu uporablja različna orodja - med bolj priljubljenimi pa so ji Airbrush in Smudge orodje. Delo vedno začne z črnim ozadjem in postopoma osenčuje detajle.

  Inspiracijo najde v knjigah, glasbi in roleplayingu. "Medtem ko berem knjigo se mi pogosto dogaja, da dobim zelo živo idejo za lastno zgodbo - in iz te zgodbe se rojevajo slike. Včasih se mi isto dogaja medtem ko poslušam glasbo, roleplaying pa mi je izmed omenjenih največji vir inspiracije in tekom igranja dobivam milijarde idej za nove slike (večji del njih nikoli ne ugleda luč dneva)."

  Vsak prost trenutek izkoristi za risanje: "Rišem veliko med delom, doma pa še več. Včasih za računalnikom sedim in rišem tudi po 16 ur...vcasih več (spominjam se strašljivega dogodka nekega vikenda - ko sem na slikah delala zjutraj od devetih, do devetih naslednjega jutra. Dogodek me je zelo izčrpal in kar nekaj časa nisem mogla ustvarjati).

  Lahko bi rekla, da ko ne počnem kaj konstruktivnega (čiščenje stanovanja, druženje s prijatelji, skrb za mačko, itd.), se ukvarjam z umetnostjo. Bodisi razmišljam o nekaterih idejah, jih zapisujem, igram roleplaying ali samo čečkam, vse je odvisno od trenutnega razpoloženja...ampak še vedno je to "umetnost" (čeprav nerada za to uporabljam ta izraz)."

  Linda Bergkvist aka Enayla
  Njen hišni ljubljenček
  Enaylin avatar

  [Osebna Spletna stran]
  [Spletni portal-forum: EK]
  [Email]


  Njena zbrana dela najdete tukaj.
  še več njenih del pa na njeni osebni strani.
  Bi lahko rekla, da obstaja "tipičen Enaylin stil" in ali bi ga lahko opisala?

  Linda Bergkvist:
  že dlje časa delam bolj ali manj v enem in istem stilu. Ljudje pravijo, da lahko moje delo prepoznajo v istem trenutku, ko ga vidijo. Mehke in gladke linije, svetlikajoče barve in skoraj romantična uporaba detajlov. Imam precej nežen, ženski način risanja in večina mojih slik izgleda mehko in prefinjeno.

  concept sketches: kah elves "Master Award" v kategoriji "Character in Repose", EXPOSÉ 1
  naslov dela: Eyreequel
  Kdaj si začela uporabljati računalnik kot orodje za ustvarjanje in ali se je s tem (in kako) spremenila tvoja tehnika? Kakšna je bila razlika v delu z grafično tablico od dela na papirju ali platnu?

  Linda Bergkvist: Ko sem svoja dela začela risati na računalniku, sem začela dajati veliko več pozornosti samim detajlom. Računalnik mi daje čudovito možnost zoomiranja detajlev in tako oživljanja stvari, ki bi drugače izgledale monotono in dolgočasno. Na en način bi lahko rekla, da na računalniku delam tako kot sem si vedno želela na papirju ali platnu, samo da sedaj to res funkcionira tako kot želim. Vedno sem težila k gladkemu in mehkemu izgledu, kar je bilo s tradicionalnimi orodji skoraj nemogoče. "Papir" na računalniškem zaslonu nima teksture, ki bi mi bila v napoto in bi me ovirala pri detajlih. Mnogim umetnikom ravno to ni všeč ko začnejo delati na računalnik, meni pa je ravno to eden ljubših delov procesa - dobila sem možnost, da slike izgledajo ravno tako kot sama želim. Papirja ne uporabljam več, ampak to je pravzaprav zato ker imam mačko, ki se zelo rada igra s slikarskim priborom.
  "Master Award" v kategoriji "Character in Action", EXPOSÉ 1
  naslov dela: All that I loved is gone
  Obstaja kaka oseba, ki je vplivala na tvoja dela? Katera dela drugih avtorjev občuduješ? V cem najdeš inspiracijo?

  Linda Bergkvist: Nimam pravega vzornika, v smislu da ne obstaja nihče, katerega stil bi želela "oponašati". No, vpliv name je imelo veliko stvari: Tim Burton in njegov izvrsten način uporabe barv in razpoloženj. Tega človeka imam za resničnega genija, zaradi njegovega edinstvenega talenta za kombiniranje teme in svetlobe, ki rezultira v popolnem in prekrasnem izdelku. Polega njega obcudujem še Brian-a Froud-a in še dosti drugih avtorjev, ki sem jih spoznala na Sijun forumih. Ko nimam inspiracije je ne iščem v delih drugih ljudi, ampak raje v glasbi ali pisanju. Sprehod po dežju z mojo mačko mi včasih daje dobre ideje.
  naslov dela: Path of Petals
  Nam lahko opišeš svoj kreativni proces - katera orodja in tehnike uporabljaš? Kaj ti je najtežje risati? Imaš, medtem ko še izdelek ustvarjaš, jasno vizijo o končnem izdelku ali tudi dopuščaš, da se slika lahko razvije v kateri drugi smeri od zadane?

  Linda Bergkvist: Trenutno delam v Photoshopu. Ta program mi je kot pisan na kožo ker ne oponašam klasičnih slikarskih tehnik. Airbrush je verjetno moje najljubše orodje, sem pa slišala, da nekaterim sploh ne odgovarja. Poleg Airbrusha še zelo pogosto uporabljam Smudge orodje in tudi Eyedropper.

  Zelo redko imam jasno vizijo ko začnem slikati, včasih je sploh nimam. Veliko mojih slik se začne kot "čečkarija" in šele potem iz njih nastane prava risba/slika. No, včasih imam v glavi zelo jasno sliko še preden začnem z ustvarjanjem. Temu se poskušam izogibati, ker v večini primerov slike ne izpadejo niti približno tako kot sem si jih zamislila in sem zato razočarana. Raje slikam po občutku - poskušam prikazati emocijo - šele nato grem na čisto in jasno idejo, kako bi to prikazala, kako naj bi izgledalo. Nekatera moja najboljša dela so nastala kot packe, ki sem jih postopoma razvijala v nekaj drugega. To je način dela, ki mi je najbolj všeč.
  Včasih dobim vizijo o končnem izdelku komaj takrat, ko na sliki že delam. Ampak takrat je karakter slike že formiran. Mogoče imam zaradi tega težave z večjimi prizori. Redko slikam kaj drugega kot portrete, že znanih bitij in objektov - zato ker preprosto ne morem dobiti enake mehkobe kot sicer. Take slike izpadejo enolično in dolgočasno, v mojih očeh vsaj, in tako izgubim motivacijo že na pol poti. Predvidevam, da je to največja slabost v mojem ustvarjanju.

  naslov dela: Nelicquele
  Si redna obiskovalka Sijun forumov. Kaj ti omenjeni forumi pomenijo, kako so vplivale na tvoje delo in katere strani bi označila kot dobre/slabe? Se veliko časa zadržuješ na forumih?

  Linda Bergkvist: Sijun forumi so mi dali možnost, da pridem v kontakt s povsem novimi ljudmi. Pred tem mi ljudje niso dajali koristnega odziva in nasvetov o mojem delu. Na S. forumih sem spoznala ljudi, ki se niso bali povedati, kaj na mojih slikah ni dobro in to je bil zame res velik korak naprej. Verjamem, da so se moja dela, odkar obiskujem S. forume, izboljšala.
  Na Sijun forumih imamo od nedavnega nekatere probleme. No mislim, da je to samo začasno in glede na to, da mi S. forumi niso edini vir kritike in zbirališče umetnikov (obiskujem tudi druge forume, naredila pa sem tudi svojega - Enayla.com) se lahko soočam tudi s tem dejstvom in problemi. Upam pa, da se bodo ti problemi zgladili, ker imam to mesto res rada in resnično občudujem nekatere ljudi, ki tam redno pišejo.
  In ja, online preživim veliko časa, mogoče preveč. No ampak feedback in inspiracija, ki sem jo našla online, je moje delo ponesla nekaj korakov naprej in zato v tem ne vidim nič slabega.
  naslov dela: Songs under the apple tree
  ...prosto dodaj karkoli nam bo pomagalo k razumevanju tvojega dela.

  Linda Bergkvist: Menim, da je ena mojih močnejših strani ta, da mi moje slike zelo pogosto niso všeč. Sama sem resnično svoj najhujši kritik in včasih sem sposobna svoje slike razstavljati na sestavne dele, vse dokler se ne uvidim da je to patetično. To se mogoce ne sliši kot pozitivna lastnost, ampak to mi pomaga, da stvari vidim bolj jasno. Ce bi mi bilo všeč vse kar naredim, ne bi nikoli videla napak, niti ne bi napredovala. Na vse poskušam gledati iz najslabšega možnega stališča in tedaj iskati napake in odstraniti tiste, ki izgledajo res slabo.


  Linda riše tudi stripe; naslov stripa: Larry naslov dela: Jeirehneen
  Ekipa Pikslarja se v prvi vrsti zahvaljuje mi3dot timu, ki so nam dovolili objavo njihovega intervjuja. Intervju je vodila lee. Prav tako velika hvala Enayli za dovoljenje objave tudi na Pikslarju!
  Vso uporabljeno slikovno gradivo je last Linde Bergkvist aka Enayla in je avtorsko zaščiteno.
     
  Znalci > Intervjuji > Intervju z Lindo Bergkvist (aka Enayla)